Karl Ékszer

Az ékszerkészítés művészete

Két ember egymás iránt érzett szerelme, végső elköteleződése igazán a házasságkötésben testesül meg. A briliáns gyűrű /jegygyűrű nemcsak az ígéret, az eskü jelképe, hanem a környezet számára is kifejezi a pár összetartozását.

A jegygyűrű a legtöbb kultúrkörben fellelhető, viszont a történelem során kialakítása, anyaga jelentős változáson ment keresztül.

Ékszerkészítés

Az ékszerkészítés művészete: a karikagyűrűk történetéről

A karikagyűrű története egészen az egyiptomi civilizációra tekint vissza, ahol is a fáraó karikát formázó gyűrűt adott ajándékba társának szerelme jeléül – a kör már akkor is az örökkévalóság szimbólumaként bukkant fel. A kenderből készült karikagyűrű, ami egyébként a Nílus mintázatát hordozta magán, sajnos anyagából kifolyólag hamar elkopott, így éves javításra szorult. Ésszerű volt tehát elefántcsont karikagyűrűre átváltani a későbbiekben.

Rómába akkor került be a jegygyűrű viselésének hagyománya, amikor Egyiptom i.e. 30-ban a Római Birodalom része lett – a praktikus szemléletű rómaiak a gyűrűt vasból készítették, és a házassággal járó jogi és gazdasági státusz kívánták vele jelképezni, a romantikus összetartozás helyett. Az oxidációra hajlamos vasat a harmadik századtól az arany és az ezüst kezdte felváltani, manapság pedig lehetőség van akár platina alapanyagú karika illetve eljegyzési gyűrűt is vásárolnunk, de ne siessünk ennyire előre!

A gazdag történeti múlt ellenére, a jegygyűrű viselése csak a középkorban terjedt el tömegesen. Eleinte csak a pár női tagja hordta, ám a XIII. századtól már az egyházi szertartás is tartalmazta, hogy a jegygyűrűt mindkettejüknek viselni kell. A XIX. századtól a jól ismert egyszerű és letisztult, briliáns gyűrű került divatba, de manapság már számos egyéb variáció közül is válogathatunk.

Ékszerkészítés gyémánttal

Az ékszerkészítés művészete: az eljegyzési gyűrűk

Az arany, fehér arany vagy platina eljegyzési gyűrűket, ellentétben a karikagyűrűkkel, szoliterrel (drágakővel), vagy gyémánttal, briliánssal díszítik. A vőlegény hagyományosan önálló eljegyzési gyűrűvel kéri meg párja kezét – természetesen miután kikérte édesapjától a lányt. Nem szabad azonban a lánykérő avagy eljegyzési gyűrűt a jegygyűrűvel összetéveszteni, mert azt a jegyespár már együtt választja ki a sikeres lánykérést követően. Érdemes körültekintően választani, hiszen az esküvő után, jobb gyűrűsujjukon hordva ez a gyűrű fogja jelképezni összetartozásukat az idők végezetéig…

Ékszerkészítés esküvőre 

Egyedi ékszerkészítés mesterfokon

 
Fontos számunkra, hogy olyan különleges ékszereket készítsünk, amelyek tükrözik vásárlóink személyiségét, és minden elemükben megfelelnek egyéni igényeiknek. Éppen ezért nem csak saját tervezésű ékszereket kínálunk vásárlóinknak, de lehetőséget adunk minden ügyfelünk számára, hogy szabadon engedjék fantáziájukat, és együtt álmodjuk meg új gyémánt gyűrűiket vagy más ékszereiket. Ilyen módon, igény esetén már a terezés folyamatába is bevonjuk ügyfeleinket, de bármilyen ékszert válasszon is, 3D-s látványterveken mutatjuk be az elkészítés előtt álló darabokat. 3D-s videóinkon és képeinken a legkisebb részletek is megtekinthetők, illetve tisztázhatók, így az ékszer minden elemében olyan lesz, mint amilyet a vásárló elképzelt.
 
Miután a tervek elfogadásra kerültek, a legkorszerűbb ékszerkészítési technológiát képviselő 3D nyomtatónk segítségével viaszmodellt készítünk, így biztosítva, hogy az adott ékszer hűen igazodjon a látványterv arányaihoz. Ékszertől függ ugyanakkor, hogy teljes mértékben kézi vagy precíziós öntési technológiát használunk az ékszerek elkészítésére, hiszen egyes darabok inkább a teljesen kézi finomságú megmunkálást, mások az öntött formák adta modern, geometrikus vonalakat igénylik. Az ékszerek végső formájának kialakítása, a részletek kidolgozása, valamint a csillogást adó polírozás ugyanakkor minden esetben művészi precizitású kézi ötvösmunkát igényel. Az ékszerek elkészítésének utolsó fázisa a foglalat véglegesítése, illetve a drágakő foglalatba behelyezése.