Karl Ékszer

Az ékszerkészítés művészete

Két ember egymás iránt érzett szerelme, végső elköteleződése igazán a házasságkötésben testesül meg. A briliáns gyűrű /jegygyűrű nemcsak az ígéret, az eskü jelképe, hanem a környezet számára is kifejezi a pár összetartozását.

A jegygyűrű a legtöbb kultúrkörben fellelhető, viszont a történelem során kialakítása, anyaga jelentős változáson ment keresztül.

Ékszerkészítés

Az ékszerkészítés művészete: a karikagyűrűk történetéről

A karikagyűrű története egészen az egyiptomi civilizációra tekint vissza, ahol is a fáraó karikát formázó gyűrűt adott ajándékba társának szerelme jeléül – a kör már akkor is az örökkévalóság szimbólumaként bukkant fel. A kenderből készült karikagyűrű, ami egyébként a Nílus mintázatát hordozta magán, sajnos anyagából kifolyólag hamar elkopott, így éves javításra szorult. Ésszerű volt tehát elefántcsont karikagyűrűre átváltani a későbbiekben.

Rómába akkor került be a jegygyűrű viselésének hagyománya, amikor Egyiptom i.e. 30-ban a Római Birodalom része lett – a praktikus szemléletű rómaiak a gyűrűt vasból készítették, és a házassággal járó jogi és gazdasági státusz kívánták vele jelképezni, a romantikus összetartozás helyett. Az oxidációra hajlamos vasat a harmadik századtól az arany és az ezüst kezdte felváltani, manapság pedig lehetőség van akár platina alapanyagú karika illetve eljegyzési gyűrűt is vásárolnunk, de ne siessünk ennyire előre!

A gazdag történeti múlt ellenére, a jegygyűrű viselése csak a középkorban terjedt el tömegesen. Eleinte csak a pár női tagja hordta, ám a XIII. századtól már az egyházi szertartás is tartalmazta, hogy a jegygyűrűt mindkettejüknek viselni kell. A XIX. századtól a jól ismert egyszerű és letisztult, briliáns gyűrű került divatba, de manapság már számos egyéb variáció közül is válogathatunk.

Ékszerkészítés gyémánttal

Az ékszerkészítés művészete: az eljegyzési gyűrűk

Az arany, fehér arany vagy platina eljegyzési gyűrűket, ellentétben a karikagyűrűkkel, szoliterrel (drágakővel), vagy gyémánttal, briliánssal díszítik. A vőlegény hagyományosan önálló eljegyzési gyűrűvel kéri meg párja kezét – természetesen miután kikérte édesapjától a lányt. Nem szabad azonban a lánykérő avagy eljegyzési gyűrűt a jegygyűrűvel összetéveszteni, mert azt a jegyespár már együtt választja ki a sikeres lánykérést követően. Érdemes körültekintően választani, hiszen az esküvő után, jobb gyűrűsujjukon hordva ez a gyűrű fogja jelképezni összetartozásukat az idők végezetéig…

Ékszerkészítés esküvőre