Karl Ékszer

Eljegyzési gyűrűk

Egyedi eljegyzési gyűrűket készítünk. Már az első lépésektől fogva odafigyelünk arra, hogy műhelyünkben ne alkossunk két ugyanolyan ékszert.

Minden gyűrűt a megrendelő egyedi elvárásaihoz és elképzeléseihez igazítunk, akár az ékszer fazonjáról, méretéről vagy a felhasznált drágakőről van szó. Vásárlóink leggyakrabban a gyémántot választják a foglalatba.

Az ékszerkészítés során egyaránt alkalmazzuk a hagyományos, kézi megmunkálás fogásait és a legmodernebb technológiai újításokat. Felkészültségünk lehetővé teszi, hogy bármilyen elképzelést megvalósítsunk. A tervezés alatt nemcsak skicceken nézheti meg, hogyan fest majd gyűrűje, hanem háromdimenziós, számítógépes modellen is. Az eljegyzési gyűrűk éke a szoliter, vagyis a drágakő, legtöbbször gyémánt illetve briliáns. A gyűrűk alapját arany, fehér arany vagy platina adja.

Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vőlegény egyedül vásárolja meg a jegygyűrűt, majd ezzel kéri meg a menyasszony kezét. A szokások alapján az eljegyzés előtt a fiú engedélyt kér a lány édesapjától. Tudni kell azonban, hogy a lánykérő gyűrű nem ugyanaz, mint a jegygyűrű. A jegygyűrűt a lánykérés után a fiatal pár közösen választja ki, ez lesz az, amit az esküvőt követően mindketten hordani fognak.

Milyen gyűrű kerül az ujjra az eljegyzés után?

A lánykérésre vonatkozik néhány szabály, ám többféle változat is elterjedt az utóbbi években. Vannak párok, akik csak karikagyűrűk vásárlása mellett döntenek. Ebben az esetben az eljegyzés után a gyűrűt a bal gyűrűsujjon hordják, a jegygyűrű házasságkötéskor a jobb kézre kerül át. Egyre többen választják a lánykérő gyűrűket is, amelyek a közbeszédben csak mint eljegyzési gyűrűk ismertek. Ez az ékszer szinte mindig egy gyöngyös vagy köves, leggyakrabban gyémánt gyűrű. A lánykéréskor ezt is a bal kéz gyűrűsujjára húzzák fel. A házasságkötésre a jegyespár már közösen választ karikagyűrűket, amelyeket aztán a jobb kezükön viselnek.

Az eljegyzési gyűrű kiválasztása

  • Az eljegyzési gyűrűk anyaga legtöbbször fehérarany vagy platina. Az ilyen ékszerek minden ruhadarabbal együtt viselhetők. Természetesen a sárga arany sem rossz döntés. Fontos, hogy figyelembe vegyük a menyasszony stílusát, és ennek megfelelően válasszuk ki a gyűrű színét és anyagát.
  • Mivel egy mindennap hordott ékszerről van szó, érdemes visszafogott gyűrűt választani. Ha azonban a menyasszony egyébként is szeret kirívó ékszereket hordani, dönthet egy extravagánsabb jegygyűrű mellett is.
  • Ha megvan design, akkor már csak a méretre kell odafigyelni. A gyűrűméretet milliméterben határozzuk meg, általában megegyezik a gyűrűsujj kerületével. Ha bizonytalan, lemérheti kedvese egyik gyakran viselt gyűrűjét. Nem árt, ha egy-két milliméterrel nagyobb gyűrűt vásárol, amely még kényelmesen viselhető, azonban már nem csúszkál az ujjon. A méret miatt nem érdemes túlságosan aggódni, hiszen a gyűrű mérete később még valamelyest állítható.

Ha nem tud dönteni, kedvese barátnői biztosan el tudják látni tanácsokkal, valamint kollégáink segítségére lesznek a minden tekintetben megfelelő jegygyűrű kiválasztásában.