Karikagyűrűk

A karikagyűrűk kiválasztásakor legtöbben az eredetiségre, egyediségre, valamint a kedvező árra helyezik a hangsúlyt. Kevesekben merül fel az igény a tartósságra. Hisszük, hogy egy karikagyűrűnek egy egész életen át ki kell tartania. Ugyanakkora jelentőséget tulajdonítunk az időtállóságnak, mint a megjelenésnek vagy az ár-érték aránynak.

A szerelem és a pár tagjainak kölcsönös tiszteletének kifejeződése a házasság. Ezt az egész életre szóló eskütételt szimbolizálja a jegygyűrű, amely a külvilág számára is jelzi a házasok összetartozását. A karikagyűrűk viseletének szokása az egész világon elterjedt, az idők során azonban némiképpen változott az ékszer formája vagy anyaga.

A karikagyűrűk hagyománya az ókori Egyiptomban gyökerezik. Házasságkötéskor a fáraó karika formájú gyűrűt ajándékozott választottjának, amely a teljességre és az örökkévalóságra utalt. Az egyiptomiak számára a Nílus egyet jelentett a boldogággal és a szerencsével, nem is csoda, hogy a karikagyűrűk mintájában is fellelhető volt a folyó. Kezdetben a gyűrűk kenderből készültek, ezek azonban hamar elhasználódtak, így évente újat kellett készíteni belőlük. A későbbiek során tartósabb anyagok után néztek, ekkor került előtérbe az elefántcsont.

Mikor Egyiptom a Római Birodalom részévé vált, a jegygyűrű viselése az egész birodalomban is ismertté és kedveltté vált. A rómaiak praktikus vasgyűrűket készítettek, amelyek a szerelem helyett a házasság jogi oldalát jelképezték. A vas azonban rozsdásodott, így a harmadik század környékén már inkább ezüstöt és aranyat használtak a gyűrűk alapanyagaként. A modern technológia magával hozta a platinagyűrűket, amelyek esztétikai szempontból is kimagaslók.

Ahogyan a fentebbi példák is mutatják, a jegygyűrű már az ókorban megjelent, de igazán széles körben csak a középkor során terjedt el. Sokáig kizárólag a pár nőtagjai viselték a gyűrűt, csupán a XIII. században vált az egyházi szertartás részévé, hogy a feleség mellett a férjnek is viselnie kell a gyűrűt. Az egyszerű, minden díszítést mellőző arany karikagyűrű a XIX. század vívmányai. Ma már jóval nagyobb választék ál a házasulandók rendelkezésére.

Karikagyűrűk férfiaknak és nőknek

Míg korábban a puritán, minden díszítést mellőző sárgaarany karikagyűrűk voltak divatban, mára egyre gyakrabban találkozni különféle kreatív megoldásokat felvonultató gyűrűkkel. Persze ezek sem hivalkodóak, ugyanis mindennapi viseletként ez korántsem lenne praktikus. Különböző anyagok használatával és szolid mintákkal viszont a karikagyűrűk is bátran díszíthetők, így az ékszerek igazán egyediek lehetnek. Figyelni kell azonban arra, hogy a férfi és a női gyűrű lényegében megegyezzen egymással, és elegendő hasonlóságot mutasson ahhoz, hogy kifejezhesse a pár összetartozását.

A karikagyűrűk készülhetnek fehér-, sárga- és rozéaranyból, platinából, illetve ezek kombinációjából. A választott nemesfém alapjaiban határozza meg a gyűrű megjelenését, ezért érdemes olyat választani, amelyet mindkét fél szívesen visel. Nem példa nélkül valók az ékköves gyűrűk sem, különösen a hölgyek esetében. Ha ilyen ékszert szeretnének, keménysége és tartóssága miatt főként a gyémántot ajánljuk. A hölgyek számára a fehér, az urak számára a barna köveket javasoljuk.